EEN ZWEMBAD IN JE TUIN?
EEN GOED IDEE!

Als je een grote tuin hebt en graag zwemt, is een zwembad in je tuin misschien iets voor jou. De prijzen liggen een stuk lager dan je zou denken én er zijn heel wat mogelijkheden qua materialen. In wat volgt, geven we je drie tips om het juiste openluchtzwembad kiezen.

1


Een opbouw- of inbouwzwembad?

Een opbouwzwembad, een inbouwzwembad, een zwemkanaal of een zwemvijver? Aan jou de keuze! Als je een kleine tuin hebt, is een compact opbouwzwembad uit kunststof een goed idee. Als je een grote(re) tuin hebt, kan je beter voor een comfortabel inbouwzwembad gaan, waarin je zalige baantjes kan trekken. De goedkoopste inbouwzwembaden zijn voorgevormde kuipen, vaak uit composiet, epoxy of polyester (monoblok). Daarnaast kan je voor een bouwkundig zwembad op maat van je dromen gaan. De basis is beton, de afwerking kies je zelf … Erg hip zijn zwemkanalen (voor sportieve zwemmers) en zwemvijvers (voor duurzame zwemmers).

Tip: het Belgische LPW Pools maakt monoblok zwembaden uit vinylester. Deze ondoordringbare harssoort kan uitzonderlijk goed tegen waterinfiltratie (osmose), waardoor je zwembad lekker lang meegaat.

2


Een zwembad vanaf 25.000 euro

Je hebt al een monoblok zwembad van 2 op 4 meter voor 25.000 euro. Voor een bouwkundig zwembad op maat betaal je natuurlijk iets meer. Tenzij je zelf de handen uit de mouwen steekt, zodat je werkuren uitspaart … Niet vergeten: naast het prijskaartje van je zwembad moet je ook rekening houden met de kostprijs van je water, de verwarming en het onderhoud van je water evenals extra’s zoals (sfeer)verlichting, een filter, een afdekzeil of een afdekluik, boordstenen, enzovoort.

Tip: verwarm je zwembad met een warmtepomp. Als je het hele jaar door wil zwemmen, kies je best voor een vier-seizoenen-warmtepomp, die ook bij lage buitentemperaturen uitstekend werkt.

3


Zwembad installeren in het voorjaar

Het beste moment om een zwembad te installeren in je tuin? Het voorjaar! Op dat moment staat het grondwater in je tuin lager, waardoor de ondergrond droger is en de aanleg vlotter verloopt. Ook mooi meegenomen: als jij je zwembad in de herfst / winter laat aanleggen, zal je tuin er weer prima uitzien in de lente / zomer, zodat je meteen familie en vrienden kan uitnodigen voor je eerste zwembadfeestje!

Meer weten?

Neem een kijkje bij onze BATIBOUW partners in de categorie zwembad.