HOE VRAAG IK EEN BENOVATIEPREMIE AAN?


Wie BENOveert heeft vaak recht op een premie of een subsidie, maar niet iedereen vindt het even gemakkelijk om deze aan te vragen. Daarom leggen we je in wat volgt uit hoe je een BENOvatiepremie kan aanvragen, zodat je niet alleen energie maar ook geld bespaart!

Vraag een premie aan via je distributienetbeheerder

1


Je kan verschillende premies bij verschillende instanties aanvragen. BENOvatiepremies zijn individuele premies voor je eindfacturen. Je vraagt deze aan via je distributienetbeheerder, en in vele gevallen is dat Fluvius.

2


Bij voorkeur vraag jij je premie aan in het jaar dat jij je eindfacturen ontving.

3


Er zijn verschillende BENOvatiepremies voor de isolatie van je woning en de installatie van een warmtepomp, een warmtepompboiler en een zonneboiler.

4


BENOveer jij je woning ingrijpend? Dan kan je meerdere BENOvatiepremies combineren tot een BENO-pass.

Ontdek hoe jij je woning BENOveert in 5 stappen

Vraag een vermindering of verlaging aan via je notaris

1


De belastingvermindering, in de vorm van korting op onroerende voorheffing, krijg je voor investeringen in een ingrijpende energetische renovatie (IER). Dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenkant van je woning wordt (na)geïsoleerd.

2


Wie sinds 1 oktober 2016 een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie heeft ingediend en een E-peil (energieprestatie) van maximaal E90 haalt, betaalt vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Zakt het E-peil naar maximaal E60, dan hoeft er vijf jaar lang zelfs helemaal geen onroerende voorheffing te worden betaald.

3


Wie een bestaande woning koopt (als enige gezinswoning) en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert, heeft recht op verminderde registratierechten van 6% op de aankoopsom in plaats van 7%. Spreek er je notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in je notariële akte.

Vraag een renovatiepremie aan via Vlaanderen

1


De Vlaamse Regering heeft de principiële beslissing genomen om de verbeteringspremie van de Vlaamse overheid te integreren in de renovatiepremie.

2


Eigenaars met een lager of gemiddeld inkomen evenals eigenaars (zonder inkomensgrens) die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor en die een huis van minstens 30 jaar oud willen renoveren, kunnen een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro aanvragen.

3


De uitbetaling wordt verdeeld over twee aanvragen, met een tussentijd van minstens één jaar en maximaal 2 jaar. Goed om te weten: voor aanvragen in 2019 wordt gekeken naar het inkomen van twee jaar daarvoor, dus naar 2017.

Ontdek de verschillende energiepremies in detail