Je huis BENOveren in

5 STAPPEN

Ga je gewoon renoveren of slim BENOveren, zodat je energie én geld uitspaart? Wie kiest voor een BENOvatie doorloopt best de 5 stappen van het BENOvatietraject. We lichten elke stap kort toe, zodat jij perfect weet waar jij straks aan begint!

STAP 1


BENOveer je dak of zolder

Veel daken zijn niet of niet goed genoeg geïsoleerd. De isolatie is bijvoorbeeld te dun of verkeerd aangebracht, waardoor je (ongemerkt) veel energie en geld verspilt. Je dak BENOveren geeft je de mogelijkheid om met een relatief kleine investering een grote energiebesparing te realiseren. Zeker als je weet dat je hiervoor kan rekenen op BENOvatiepremies.

Praktische info: een plat dak BENOveren kan enkel aan de buitenkant. Een hellend dak BENOveren kan op twee manieren. Ofwel aan de buitenkant ofwel aan de binnenkant

STAP 2


BENOveer je buitenmuren

Na het dak zijn je buitenmuren de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Je kan dit verlies beperken op twee manieren: door de thermische isolatieprestaties van de muren te verbeteren en door de graad van luchtdichtheid te verhogen, vooral bij de aansluitingen met het schrijnwerk.

Praktische info: massieve muren kan je isoleren tegen de binnenkant of de buitenkant. Als je huis spouwmuren heeft, is isolatie aan de binnenkant van de spouw de eenvoudigste oplossing.

STAP 3


BENOveer je glas, ramen en deuren

Een goede luchtdichtheid en een goede thermische isolatie kan het warmteverlies doorheen je ramen en deuren beperken. Naargelang je de luchtdichtheid dan wel de thermische isolatie wil verbeteren, zal je daarvoor respectievelijk het kader of de beglazing moeten aanpassen.


Daarnaast heb je nooit te veel natuurlijk licht in huis én op zolder. Goed voor je humeur, gratis verlichting en gratis warmte. Maar extra zonlicht betekent ook meer risico op verblinding of oververhitting. Speciale beglazing en raambekleding om jou en jouw (dak)ramen te beschermen tegen de hitte zijn dan ook geen overbodige luxe.

STAP 4


BENOveer je vloer

De isolatie van je vloer op de begane grond is de vierde stap om tot een volledig geBENOveerde buitenschil van je woning te komen. Een vloer kan je op twee manieren na-isoleren: aan de bovenkant en aan de onderkant. Als je een kelder hebt, kan je de vloer van het gelijkvloers na-isoleren door het kelderplafond te isoleren. Makkelijk, snel en zonder afbraak of uitbraak van je bestaande vloerafwerking.

Praktische info: om ventilatieverliezen te beperken en risico’s op inwendige condensatie te vermijden, breng je best een lucht- en dampscherm aan op de vloer tussen een verwarmd en niet-verwarmd volume.

STAP 5


Kies de juiste technieken

BENOveren doe je niet alleen door slim te isoleren, maar ook door bewust voor hernieuwbare energie te kiezen voor je elektriciteit, verwarming, koeling en ventilatie. En dat is makkelijker dan je denkt met de juiste technieken van betrouwbare merken.

Praktische info: als je duurzaam verbouwt of BENOveert kan je rekenen op verschillende premies. Neem een kijkje op de website van Mijn BENOvatie, een project gesteund door de Vlaamse Overheid.