ZONNEPANELEN VERGELIJKEN: ZO BEGIN JE DAARAAN!

Zonnepanelen op je dak? Wel, vooraleer je zonnepanelen koopt, leg je best de verschillende opties naast elkaar want er bestaan heel wat soorten zonnepanelen. Vergelijk zonnepanelen niet alleen op basis van prijs, maar ook op basis van technologie, vermogen en rendement.

Soorten zonnepanelen

De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen. De eerste zonnepanelen zijn blauw, de tweede zwart. Zowel poly- als mono-zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, maar door een verschil in het productieproces hebben de panelen een andere kleur. Hoezo? Wel, bij monokristallijne zonnepanelen staan de kristallen één kant op (vandaar mono), wat resulteert in een zwarte kleur. De zwarte panelen leveren betere prestaties bij direct zonlicht, terwijl de blauwe panelen beter presteren bij indirect zonlicht.

Tip: de goedkoopste zonnepanelen zijn de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen vergen de laagste initiële investering, maar het vermogen van deze panelen is wel wat lager waardoor de opbrengst per m2 ook lager uitvalt

Vermogen zonnepanelen

Als je zonnepanelen vergelijkt, zijn het vermogen en de werkelijke opbrengst weliswaar belangrijker dan de kleur van je zonnepanelen. Het spreekt voor zich dat zonnepanelen met een hoog vermogen per m2 duurder zijn. Je kan ook voor een tussenoplossing kiezen en zonnepanelen aanschaffen die het minst kosten per opgewekte kWh.

Tip: heb je een klein dakoppervlak, maar wil je zoveel mogelijk groene energie opwekken? Kies dan voor zonnepanelen met een hoog vermogen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in een percentage en laat de verhouding tussen de investering en de opbrengst zien. De opbrengst van je zonnepanelen hangt niet alleen af van de soort zonnepanelen en de levensduur van je zonnepanelen, maar ook van de oriëntatie van je zonnepanelen, evenals de hellingshoek en schaduwvorming van je dak. Idealiter komt het rendement van zonnepanelen uit tussen de 8% en 14%. Daarmee is het rendement van je investering in zonnepanelen alvast een stuk hoger dan het rendement van je spaargeld op de bank.

Tip: kies altijd voor zonnepanelen van goede kwaliteit met een duidelijke productgarantie en een keurmerk. Kwalitatief goede panelen kosten initieel misschien iets meer, maar zijn op lange termijn vaak goedkoper

Meer weten over zonnepanelen?

Neem een kijkje in onze lijst BATIBOUW exposanten in de categorie zonnepanelen en schrijf je in op de BATIBOUW newsletter met gepersonaliseerde trends, tips & tricks.