ALLE VENTILATIESYSTEMEN OP EEN RIJ

Een woning ventileren is essentieel. Het volstaat echter niet om de ramen en deuren van je woning open te zetten. Om goed te ventileren kies je voor een deftig ventilatiesysteem. We zetten even de verschillende soorten op een rijtje.

1


Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie

Bij ventilatiesysteem A gebeuren zowel de luchtaanvoer als -afvoer natuurlijk. Zo gebeurt de toevoer van verse lucht via ventilatieroosters. Die kan je bijvoorbeeld plaatsen in de ramen van je woning. De vervuilde lucht wordt vervolgens via een verticaal kanaal, dat boven je dak uitmondt, afgevoerd. Nadeel van dit soort ventilatiesysteem is dat je afhankelijk bent van het weer.

2


Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer, natuurlijke afvoer

Bij type B gebeurt de aanvoer van verse lucht mechanisch via een ventilator en wordt de vervuilde lucht op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters op trekkende schouwen. Dit principe wordt eigenlijk zelden toegepast in woningen.

3


Ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Type C werkt tegenovergesteld aan type B. De lucht wordt op natuurlijke wijze door ventilatieroosters aangevoerd, terwijl een ventilator de vervuilde lucht mechanisch afvoert. Dit ventilatiesysteem vergt het minste onderhoud en is erg geschikt voor plaatselijke, vraaggestuurde ventilatie, want het is niet omdat er vocht in je badkamer is, dat jij je hele woning moet ventileren. Mooi meegenomen: dankzij dit ventilatiesysteem heb je de mogelijkheid om zonder extra energie warmte af te voeren wanneer oververhitting dreigt.

4


Ventilatiesysteem D: mechanische ventilatie

Bij dit type ventilatie gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht volledig mechanisch. De toevoer van gezonde frisse lucht gaat via regelbare toevoermonden en de afvoer van ongezonde muffe lucht gebeurt via een ventilator. De toegevoerde lucht kan permanent geregeld, gemeten en gefilterd worden.


Vandaag de dag is het ventilatiesysteem D+ populair. Deze mechanische ventilatie werkt met warmterecuperatie, waardoor je minder energie verbruikt. Toonaangevende ventilatiemerken zoals Begetube, Daikin, Duco, Renson zijn helemaal mee met dit energiezuinige ventilatiesysteem, dat je helemaal kan afstemmen op je behoeften. Sommige merken gaan zelfs een stapje verder. Ze voegen extra functies toe zoals ingebouwde bevochtiging door vochtsensoren, luchtbehandeling en luchtzuivering om allergenen, geuren en stof uit de lucht te verwijderen.

Meer weten over ventilatie?

Ontdek de exposanten in de categorie ventilatie en schrijf je in op de BATIBOUW newsletter met gepersonaliseerde trends, tips & tricks.