HET ABC VAN SMART BUILDING

Slim bouwen zit in de lift! Hoe meer je erover weet, hoe beter. Daarom zetten we enkele good to knows op een rij in de vorm van een ABC. Lees je even mee?

A


Antonio Citterio

Een Italiaans meubelontwerper, industrieel ontwerper en architect die werkt vanuit Milaan. Sinds kort ontwerpt hij ook relax- en sportruimtes bij je thuis in samenwerking met Technogym.

B


BENOveren

Beter renoveren doe je door slim te isoleren, verwarmen en ventileren. Goed voor het milieu én je portemonnee. Zeker als je weet dat je hiervoor heel wat premies kan krijgen, zoals een totaalrenovatiebonus.

C


Circulair bouwen

Een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen - evenals het hergebruiken ervan - zodat de kringloop wordt gesloten. Zo moeten gebouwen in een circulaire economie de mogelijkheid hebben om makkelijk te worden gedemonteerd en daarna hergebruikt of gerecycleerd. Er wordt geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.

D


3D-printing en 3D-scanning

Twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces, waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn.

E


E-peil

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het behalen van het E-peil is een van de EPB-eisen voor een nieuw gebouw of BENOvatie.

F


Fluvius

Je kende Fluvius waarschijnlijk al onder de naam Eandis of Infrax. Die twee bedrijven zorgden elk in een deel van Vlaanderen voor de distributie van gas en elektriciteit. Eandis en Infrax gaan nu samen, onder de naam Fluvius. Voortaan bouwen ze samen aan één betrouwbaar distributienet, voor een vlot verkeer van jouw energie.

G


GBS

Een gebouw bestaat uit veel installaties die in de meeste gevallen niet of nauwelijks met elkaar communiceren. Door een gebouwenbeheersysteem (GBS) te implementeren, kunnen de installaties wel met elkaar communiceren, wat kosten kan besparen.

H


Home Wellness

Het Home Wellness-concept van Technogym is ontworpen om je conditie en je welzijn in stijl te ondersteunen … vanuit je thuis. Technogym biedt een hele reeks toestellen aan op maat van je beschikbare ruimte en je persoonlijke doelen. Sporten, relaxen, genieten: aan jou de keuze!

I


Isoleren

De slimste manier om je huis te verbouwen én energie te besparen. Begin bij de isolatie van je dak en ga vervolgens verder met de isolatie van je muren, vloeren, … Vergeet hiervoor geen totaalrenovatiepremie aan te vragen!

J


Je premie aanvragen?

Doe het online, dankzij de online premiezoeker van Fluvius. Op die manier wordt BENOveren nog goedkoper, eenvoudiger én slimmer.

K


Kleiklinkers

Deze klinker is een natuurlijk bestratingsmateriaal, geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. De vorm en kleur hebben daardoor een natuurlijk karakter en daarom zal een verharding met klinkers altijd harmoniëren met de omgeving.

L


Legverband

De manier waarop jij je sierbestrating legt, bepaalt niet alleen de look & feel van je terras of (tuin)pad maar ook de afwatering. Je kan bestrating op verschillende manieren leggen: blok, diagonaal, elleboog, halfsteens, keper, visgraat, enzovoort.

M


MVO

Een gebouw kan ‘slim’ zijn op vele niveaus. Het kan bijvoorbeeld extra wenselijk zijn dat een slim gebouw bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

N


Nationale Keukenenquête

Onderzoek uitgevoerd door keukenbouwer IXINA. Het doel? Te weten komen wat de perfecte keuken is volgens de Belgen. Je ontdekt het in het artikel De perfecte keuken.

O


Online premies

Via www.fluvius.be kan je online premies aanvragen voor je BENOvatie. Zo wordt premies aanvragen voor je duurzame woning nog makkelijker, dus waar wacht je nog op?!

P


PowderRain

Het is de naam van de eerste zomerregendouche van hansgrohe met een superzachte waterstraal, die je naar wens kan aanpassen naar Rain (krachtige straal) en Whirl (massagestraal).

Q


Quooker

Slimme keukenkraan waaruit niet alleen koud, lauw en warm water komt maar ook kokend water, gefilterd drinkwater en drinkwater met bubbels.

R


Red Dot Award

Een internationale prijs met aanzien, uitgegroeid tot een van de belangrijkste designlabels voor productdesign wereldwijd. Het is de tweede keer dat Novy de onderscheiding krijgt voor haar compacte werkbladafzuiging.

S


Stoomkoken

Slimme manier om te koken, aangezien je geen vetstof gebruikt. Daarnaast is het makkelijk en veelzijdig. Zeker als je de stoomoven DualSteam van Miele in huis haalt.

T


Totaalrenovatiebonus

Voer je minstens drie BENOvatie-maatregelen binnen vijf jaar uit, dan krijg je bovenop de gewone premies een totaalrenovatiebonus. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Fluvius registreert telkens je premie-aanvraag en kent automatisch je bonus toe wanneer je daarvoor aan alle voorwaarden hebt voldaan.

U


Uitvinder van de stoomoven

Wist je dat Miele de uitvinder van de stoomoven is? Zo hebben ze voorgoed onze manier van koken veranderd, want koken met stoom is gezonder, gemakkelijker en ongelooflijk veelzijdig.

V


Voegloos metselen

Doe het met de Zero bakstenen van Vandersanden. Het is een traditioneel gemetselde baksteen met een voegloos uitzicht. Je maakt dus geen gebruik van lijm of dunbedmortel, maar van een slimme baksteen!

W


Werkbladafzuiging

De combinatie van een kookplaat en een dampkap in één, zoals de bekroonde Panorama van Novy. De slimme, compacte werkbladafzuiging won de prestigieuze Red Dot Award voor productdesign. Geen wonder, want de Panorama combineert functionaliteit en design als geen ander.

X


X-factor

De grootste badkamerwinkel van België maakt badkamers met een X-factor. Ontdek hier welke winkel dat is ...

Y


Y-factor

Na de X van X-factor komt de Y van You. Hoezo? De badkamers van X2O zijn helemaal jij. Je kan ze tot in de puntjes personaliseren, zodat je eindelijk de badkamer vindt die 100% bij je past. Kies je stijl, je materiaal, je kleur … en je budget!

Z


Zoveel meer

Dat is Smart Building in een notendop! Want elke dag, week, maand … komen er weer nieuwe technieken bij om slimmer te (ver)bouwen. Onze tip? Hou de blog van BATIBOUW in de gaten, geef je favoriete thema’s door en blijf het hele jaar door op de hoogte van de laatste woontrends.