Een eerste huis kopen? Hier moet je op letten!


Huisje, boompje, beestje: de gemiddelde Belg heeft het allemaal op zijn / haar verlanglijstje staan. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste huis? We zetten de vier meest gestelde vragen op een rijtje mét een beknopt antwoord, zodat je straks geen kat in een zak koopt.

Wat is de totale kostprijs van een huis?

In 2018 was de gemiddelde prijs voor een appartement 226.901 euro en de gemiddelde prijs voor een huis 362.913 euro in België (volgens StatBel). En dat is een hele hoop geld. Zeker als je weet dat er bij de prijs van een woning veel meer komt kijken dan … de prijs van je woning. Je betaalt niet alleen voor het appartement of het huis van je dromen, maar moet ook geld neertellen voor de registratierechten (7%), het ereloon van je notaris en de opstart van je lening.

Hoe kan je de kosten van je eerste huis beperken?

Niet iedereen heeft het geld om een kant-en-klare nieuwbouwwoning te kopen. Om te vermijden dat je een kat in een zak koopt, is het belangrijk om te weten WAT je koopt. Bezoek de woning van je dromen minstens twee keer. Een keer overdag en een keer ‘s avonds. Kijk niet alleen naar de woning, maar ook naar de omgeving (nl. omgevingslawaai, drukte, verkeer, veiligheid, enzovoort). In de woning moet je vooral aandacht hebben voor de technieken. Wat is de staat van het sanitair, de verwarming en de isolatie? Als voorgaande in een slechte staat zijn, zal je veel geld moeten investeren in de renovatie ervan.

Waarom is het EPC van een huis zo belangrijk?

Eerst en vooral is het belangrijk om het energieprestatiecertificaat (EPC) niet te verwarren met het nieuwe E-peil (zie volgende vraag). Het EPC is een document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik is van een woning. Het is verplicht aanwezig bij de verhuur of verkoop van een woning die voor 2006 werd gebouwd. Het EPC wordt afgebeeld op een groene-oranje-rode as. Als de score groen is, zit je goed. Als de score oranje of rood is, zal je nog moeten investeren in betere isolatie en/of verwarming door te benoveren.

Wat is het ideale E-peil van een woning?

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je gebouw is. Het behalen van het E-peil is een van de EPB-eisen (energieprestatieregelgeving) voor bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie. Het maximale E-peil van nieuwbouw is E40 in 2019, E35 in 2020 en E30 in 2021. Zoals je merkt, ligt de lat steeds hoger voor duurzaam wonen. En dat is op lange termijn goed voor je portemonnee en je omgeving.