Vocht in je muren oplossen in 3 stappen


In België zijn vochtproblemen niet ongewoon. Vele woningen hebben hieronder te lijden, vooral oudere woningen. Vocht in huis gaat vaak samen met het opduiken van schimmel evenals een onaangename geur en heeft soms ook negatieve gevolgen voor je gezondheid. Redenen te over om vocht in je muren vandaag nog op te lossen.

Stap 1: Bepaal de oorzaak van het probleem

Vocht in je muren heeft drie verschillende oorzaken: opstijgend vocht, condensatie en waterinfiltratie. Deze drie problemen vereisen telkens een andere aanpak. Het is dus belangrijk om de juiste oorzaak van je probleem te kennen om een geschikte oplossing te vinden. Murprotec gaf ons alvast enkele aanwijzingen om de juiste oorzaak op te sporen:

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is te wijten aan een beschadigde of ontbrekende waterkerende laag in je muren. Hierdoor kan water van aan de voet van de muren omhoog stijgen. Je ziet onderaan je muren vochtplekken, kringen en salpetervorming. Ook je plinten kunnen beschadigd zijn.

Condensatie

Condensatie treedt op wanneer waterdamp met een koud oppervlak in contact komt. Je merkt dan kleine druppeltjes op, vooral aan de ramen en in de hoeken van je muren, waar na verloop van tijd ook schimmelvorming kan optreden.

Waterinfiltratie

Waterinfiltratie treedt op wanneer de muren poreus zijn of barstjes vertonen. Als het slecht weer is, kan er dan water in de muren binnendringen. Als je muren met waterinfiltratie te kampen hebben, bemerk je witte of gele kringen op je muren. Ook de wandbekleding (verf of behangpapier) kan beschadigd raken.

Stap 2: Behandel je muren met een geschikte oplossing tegen vocht

In functie van het probleem dat je hebt vastgesteld, kan je nu een geschikte oplossing toepassen. Hiervoor doe je best beroep op een vochtexpert zoals Murprotec. Vochtproblemen in een muur kunnen namelijk hardnekkig zijn, waardoor het risico bestaat dat zij de structuur van de woning aantasten als ze niet correct worden aangepakt.


Tip: als je beslist om het probleem zelf op te lossen, dan moet je vooral opletten om je niet te laten beetnemen door oplossingen die het probleem verdoezelen. Denk bijvoorbeeld aan vochtwerende verf, die enkel werkt ter preventie van vochtproblemen.

Stap 3: Vermijd de terugkeer van het vochtprobleem

Als je het vochtprobleem hebt opgelost, ben je eigenlijk nog maar halfweg. Je moet ook het nodige doen opdat het probleem niet meer opnieuw optreedt. Je kan bijvoorbeeld duurzaam isoleren en / of duurzaam verwarmen. Enkele beglazing vervangen door dubbel glas is eveneens aanbevolen om te vermijden dat het probleem opnieuw opduikt. Long story short: afhankelijk van je situatie kan een vochtexpert zoals Murprotec je diverse preventieve behandelingen aanbevelen.

Een vochtprobleem bij je thuis?