Een houtkachel: hot or not?

Stel je voor: een wintertafereel. Je zit in je zetel onder een dekentje met een warme koffie of chocolademelk in je handen. Op de achtergrond hoor je het knisperend hout van je kachel. Supergezellig tijdens de koude wintermaanden, toch? Maar mag dit binnenkort nog? Of verdwijnt de houtkachel volledig uit onze huiskamers?

Neen, dat verbod komt er voorlopig niet. Wel is het zo dat we ons bewust moeten zijn van het milieuvervuilende aspect van houtkachels. Ze produceren fijn stof en dat is slecht voor onze gezondheid:

  • fijn stof leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longkanker en schadelijke effecten tijdens de zwangerschap.
  • luchtvervuiling verkort ons leven met gemiddeld 9 maanden.
  • vooral ‘s avonds tijdens en na het eten worden we blootgesteld aan fijn stof. 90% van die blootstelling gebeurt in eigen huis (studie TNO Eindhoven).
  • er sterven meer mensen door blootstelling aan fijn stof binnenshuis dan aan fijn stof buitenshuis.
  • houtkachels zijn verantwoordelijk voor 35% van de uitstoot van fijn stof.

Milieuvriendelijke houtkachel

Om fijn stof binnenshuis te vermijden, moet je voldoende ventileren. Ventilatie in huis kan je via verschillende systemen regelen. Zo zuiver je de lucht tijdens piekmomenten. Maar daarmee lossen we het probleem van de luchtvervuiling uiteraard niet op.


Daarvoor kan je de houtkachel vervangen door een milieuvriendelijk alternatief zoals aardgaskachels of warmtepompen. Ben je toch gehecht aan de gezelligheid van je houtkachel? Dan kan je investeren in een kachel met geminimaliseerde uitstoot van fijn stof of in een filter die fijn stof neutraliseert.


Door eigenaars op die manier te sensibiliseren hoopt de Vlaamse Regering tegen 2030 de uitstoot van fijn stof door houtkachels met 50% te verminderen. Op die manier zou er dus geen algeheel verbod moeten komen. Wees dus voorbereid en draag bij aan onze luchtkwaliteit zonder in te boeten op die gezellige winterse avonden!