Lifestyle: zalig overwinteren

Terwijl het buiten kouder wordt, maken we het binnen knus knusser knust. Hoe? Door in je favoriete kamers niet alleen te spelen met warmte en licht maar ook met meubels, kleuren én geuren.

Zo maak je het binnen lekker gezellig!

Last van een winterdipje? Be happy, don’t worry en maak het thuis lekker gezellig zodat je die donkere dagen in geen tijd vergeet. We geven je alvast vijf tips die voor instant gezelligheid zorgen.

Tip 1: Waar zijn die dekentjes?

Een deken, een plaid of een sprei maakt je zetel nog iets knusser. Zeker als je voor een dekentje in een warme stof (zoals wol of fleece) en een hartverwarmende kleur (zoals beige, bordeaux of rood) gaat. Zorg voor een kleur die goed past bij je kussens en je zetel. Deze winter zijn geruite dekens erg ‘on trend’. Er wordt in jouw gezin vaak gevochten om het deken? Zet dan een rieten mand naast je zetel, waarin iedereen z’n dekentje past.


Tip 2: Bye bye koude voetjes

Aangepast textiel doet wonderen in de winter. Niet alleen in je bed en je zetel (zie tip 1), maar ook in je badkamer. Bedek die koude badkamertegels met een laagpolig tapijt dat tegen een spatje water kan. Op die manier hou je de koude buiten en kan je met iets meer gemak in en uit je douche springen. Ook in je gang en garage komt een winters tapijt van pas. Zeker als je nog niet op vloerverwarming kan rekenen ...


Tip 3: Zet de televisie uit

Ga op zoek naar alternatieve manieren om je winterse avonden door te brengen. Zet de televisie (en de computer! en de tablet! en de smartphone!) eens uit en kruip weg in een hoekje om eindelijk dat ene boek of dat ene magazine te lezen.

Creëer een leeshoekje op een onverwachte maar knusse plek: op zolder, onder de trap, aan het raam, enzovoort. Maak een kamp met dekens, kussens, sfeerverlichting … en laat de leespret beginnen!


Tip 4: Werk met licht in lagen

Donkere dagen vragen om gezellige sfeerverlichting. Naast je functionele directe verlichting is het dus ook belangrijk dat je aandacht hebt voor decoratieve indirecte verlichting. Doe daarvoor niet alleen een beroep op theelichtjes en kaarsen, maar ook op staanlampen en tafellampen met warm wit licht dat je desgewenst kan dimmen.


Tip 5: Zorg voor bijverwarming

De ideale kamertemperatuur ligt tussen 19 en 22°C. Krijg je thuis moeilijk warm? Voorzie dan een extra verwarmingselement zoals een convectorkachel, een halogeenkachel, een straalkachel, een ventilatorkachel, een oliegevulde kachel of keramische verwarming. Op zoek naar warmte én gezelligheid? Ga dan voor een gaskachel of een pelletkachel.


Hulp nodig bij de aanschaf van een kachel of een haard?
Download onze gratis checklist kachels en haarden!