De 3 eigenschappen van een gezond binnenklimaat

We brengen binnenshuis meer tijd door dan ons lief is. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is dus van groot belang, aangezien duffe ruimten met vervuilde lucht al snel zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. De eigenschappen van een ‘healthy indoor climate?

1. Aangename temperatuur

De beste binnentemperatuur ligt tussen 19 en 22°C. Belangrijk: ben je niet thuis? Dan mag je gerust die temperatuur laten zakken tot 14°C. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden. De binnenlucht dreigt namelijk te condenseren op koude ramen en muren als het thuis te koud wordt. Bovendien zal het een hele tijd duren voor het effectief 14°C wordt in huis. Zeker in goed geïsoleerde woningen.


2. Gecontroleerde
vochtigheid

Vocht in huis kan zowel voor de gezondheid als voor de woning nefast zijn. Daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden voor een gezond binnenklimaat. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, zit je goed. Als je te laag of te hoog zit, kan het zijn dat je de lucht moet ontvochtigen of bevochtigen. Je doet dat met behulp van een luchtontvochtiger.


3. Een goede ventilatie

Een goede ventilatie of ventilatiesysteem is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Maar hoe kan jij je huis ‘t beste ventileren? Dat hangt af van je woning: een nieuwbouw, een verbouwing of een bestaande (verouderde) woning. Een ding is zeker: je venster een paar uur open zetten is onvoldoende. Het effect is na ongeveer twintig minuten verdwenen en bovendien gaat er zo warmte en energie verloren.