Sleutel-op-de-deur
populairder dan ooit tevoren


Belgen die een nieuw huis gingen bouwen, kozen minder dan 10 jaar geleden vaak om samen te werken met een architect en één of meerdere aannemers. Vandaag kiezen meer en meer Belgen voor een sleutel-op-de-deur aanpak. De redenen? We lijsten ze even op!

Bouwen zonder zorgen

Wim Dauwe - bouwadviseur bij Blavier - vertelt ons meer over deze trend: “Mensen die willen bouwen worden vandaag geconfronteerd met een bijzonder ingewikkelde wereld. Het bouwen van een huis is ongeveer hetzelfde dan 10 jaar geleden. Maar alle administratie, verplichtingen en normeringen die erbij gekomen zijn maken het vaak een moeilijk proces.

Als bouwadviseur zijn we van in ‘t begin betrokken bij het project ... Vaak zelfs nog voor er een eerste ontwerp is. Vragen bij bouwgrond of stedenbouwkundige voorschriften bekijken we samen met de bouwheer. We assisteren indien nodig ook bij het aanvragen van de bouwvergunning, de bouwgrond, de lening, enzovoort.”

Een ontwerp op maat

Het idee dat sleutel-op-de-deur betekent dat je moet kiezen uit een beperkt aantal vaste modellen is ondertussen ook achterhaald... Wim: “Vroeger moesten mensen gewoon kiezen uit de catalogus. Vandaag zijn onze modellen er enkel als ‘inspiratie’ van wat er kan en met welke budgetten je moet rekenen. Elk huis dat Blavier bouwt is altijd een ontwerp op maat want elke bouwgrond is anders, elk persoon is anders en iedereen wil liefst een huis dat zo goed mogelijk bij zijn of haar leven past. Daarom werken we nauw samen met alle architecten en moedigen we hen aan om altijd een stapje verder te gaan!”

Mee met de trends

Optimaliseren van de woonoppervlakte

Blavier biedt negen kijkwoningen verspreid over het ganse land, en dat in verschillende bouwstijlen en groottes. De nieuwste werd gebouwd aan de Oudenaardsesteenweg 410 in 9420 Erpe Mere. Het ontwerp sluit nauw aan bij de actuele verwachtingen van kandidaat-bouwers. Speciale aandacht ging naar het optimaliseren van de nuttige woonoppervlakte t.o.v. een eerder bescheiden perceeloppervlakte.

Bijna Energie Neutrale woning

De energieprestatieregelgeving (EPB) wordt zowat jaarlijks strenger en niemand verwacht nog een daling van de energieprijzen. Daarom is het belangrijk vooraf stil te staan bij de reële gebruikskost van de woning die decennia lang volgt na de oplevering van de woning. Blavier toont hier aan dat het mogelijk is beter te doen en daarmee een aanzienlijk lange termijn voordeel te scoren. De kijkwoning in Erpe Mere voldoet aan de BEN-normering (Bijna Energie Neutraal), die vanaf 2021 als nieuwe standaard wordt opgelegd aan nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en vandaag al wordt geëist in sommige verkavelingen. Ook banken laten er de toekenning van een hypothecaire lening van afhangen.

Financieel interessant bouwen

Stefan Hallez - algemeen directeur bij Blavier - licht dit toe: “Een huis bouwen is een van de grootste beslissingen in een mensenleven. Zeker ook omdat je financieel héél ver moet springen en een engagement van tientallen jaren aangaat. Dan moet je niet voor minder gaan dan ‘uiterst tevreden met het resultaat’. Dat gaat over de kwaliteit van het huis zelf, maar ook met heel het bouwproces, het ontwerp, de inrichting, ... Daar maken wij net het verschil.

25

JAAR ERVARING

Sleutel-op-de-deur in cijfers

350

HUIZEN PER JAAR

Meer weten?

Bezoek Blavier op BATIBOUW in Paleis 4, stand 420